Reviews

Masjid Negeri Sabah Kota Kinabalu

Masjid Negeri Sabah Kota Kinabalu Kota Kinabalu Sabah 88675

  Description

  Pada keseluruhannya, bangunan masjid negeri ini sempurna dibina memakan masa selama kira-kira lima tahun. Kerja asasnya iaitu kerja cerucuknya (piling) telah dimulai pada awal tahun 1970 oleh pemborong, Syarikat Metropolitan Construction, Kota Kinabalu dan siap pada akhir tahun itu juga. Kerja pembinaan bangunan dimulai pada awal tahun 1971 oleh Pemborong Ng Goon Han Construction Company Sdn. Bhd., Semenanjung Malaysia. Rangka bangunan itu keseluruhannya telah dapat disiapkan di akhir tahun 1974. Dari tahun 1974 hingga 1975, kerja-kerja di bahagian dalam dan luar diteruskan. Kerja-kerja ini disempurnakan oleh beberapa pemborong kecil yang masing-masing dengan kepakarannya seperti membuat kerja-kerja mengenai dinding, lantai, mosaik, sistem tenaga letrik, sistem pembesar suara, perabut, permaidani dan sebagainya.

   

  Konsep dan rekabentuk
  Rekabentuk Masjid Negeri Sabah yang dicipta oleh arkitek Jurubena Bertiga ini mempunyai konsepnya yang tersendiri. Walaupun ia dibina dan dipersiapkan dengan segala peralatan moden, namun sesiapa jua yang melihatnya dari luar masjid itu, dengan sepintas lalu sahaja dapat menggambarkan rekabentuknya adalah merupakan suatu gabungan antara zaman keagungan Islam yang silam dengan zaman moden.

   

  Kubah besar yang terletak di bahagian kiblat masjid itu adalah merupakan tradisi keagungan Islam yang berkekalan dari zaman silam, diilhamkan dari masjid-masjid lama yang besar dan termasyhur di dunia seperti Masjid Al-Aqsa di Baitul-Makdis, Masjid Biru yang termasyhur di Istanbul dan Masjid Jame di New Delhi dan Lahore. Demikian juga menara yang setinggi 215 kaki itu rekabentuknya diilhamkan daripada Masjidil-Haram di Mekah dan Masjid Nabi di Madinah.

  Pengenalan tradisi ini mencerminkan bahawa ugama Islam tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas, sehinggalah Hari Qiamat. Disamping itu juga mencerminkan hasrat dan cita-cita umat Islam supaya sentiasa mematuhi syariat Islam pada zaman ini dan akan datang terpaksa terpaksa menghadapi dan menerima cabaran-cabaran hidup dan arus zaman yang serba moden ini. Sementara itu rekabentuk dan hiasan masjid dibahagian dalam memperkuat- kan lagi konsep yang tersebut Seorang Islam yang berada di Dewan Sembah- yang di bawah kubah besar itu akan menikmati satu suasana yang penuh khusyuk dan taqwa, bukan sahaja kerana memerhatikan keindahan hiasannya tetapi juga akan menginsafi betapa agungnya kekuasaan Allah yang yang tergambar dari seluruh pemandangan di sekitar bahagian dalam masjid itu.

   

  Tapak Masjid
  Tapak Masjid Negeri Sabah ini seluas 14.5 ekar, terletak di kawasan yang strategik iaitu di persimbangan bulatan Sembulan antara Jalan Mat Salleh dan Jalan Sembulan. Di sekitar masjid itu terdapat kompleks bangunan kerajaan seperti bangunan Urusetia Kerajaan Negeri, bangunan Rumah Persekutuan yang menempatkan Jabatan-jabatan persekutuan, bangunan Jabatan Kerja Raya, Bangunan Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA), bangunan Yayasan Sabah-Institut Teknologi MARA, Maktab Sabah, Sekolah Menengah SANZAC, Sekolah Menengah Islam Toh Puan Hajjah Rahmah, Pusat Pembangunan Masyarakat, Majlis Ugama Islam Sabah dan Kampung Sembulan yang penghuninya terdiri kebanyakannya orang-orang Islam.
   

  Masjid Negeri Sabah Kota Kinabalu

  Masjid Negeri Sabah Kota Kinabalu, Kota Kinabalu, Sabah 88675

  Driving Directions

  Enter your starting address:
  Categories: Kota Kinabalu

  Advertise
  With
  Malaysian
  Mosques Today!

  Contact Us »

  Contact Us

  SELEKSI ANGSANA SDN. BHD. (773571-T)

  Address :

  16-2, Jalan PJU 7/16A, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya,
  Selangor Darul Ehsan, Malaysia

  Tel :

  +603-7732 5525

  Fax :

  +603-7732 6525

  Follow Us

  Admin